Vitezi in Čarovniki: na kratko

Vitezi in Čarovniki je projekt, ki ga je Bojan Ekselenski začel pripravljati že leta 2000.

Spletna stran na lastni domeni vitezicarovniki.com deluje od leta 2006 in je vmes doživela precej predelav, prenov in dodelav.

Legendarna prva knjiga z naslovom Vitezi in Čarovniki: Indigo otroci je prišla na svet leta 2007 v čisto drugih časih, ko slovenski avtorji sploh niso ustvarjali fantazijske književnosti. Knjiga je bila obenem tudi vadnica, kako pripraviti izdajo in avtor je na osnovi odzivov javnosti samokritično ugotovil, kaj je zastavil narobe in česa pri nadaljnih izdajah ne sme ponoviti.

Mnogi so takrat komentirali, da se fantazija smešno bere v slovenščini, ki naj ne bi bil jezik, primeren za fantazijsko književnost. Bojan je vztrajal in malce nižje je seznam vseh do zdaj izdanih knjig obsežnega sveta Vitezov in Čarovnikov. Nekatere knjige so že doživele ponatis, nekatere to čaka v kratkem.

Votlina skrivnosti je bila kar 3 leta med 5 najbolj branimi e-knjigami na Biblosu.

Prvenec je bil v marsičem polizdelek, ki je kar klical po prenovi in ta se je zgodila 9 let kasneje z odlično ocenjeno predelavo in obnovo - Vitezi in Čarovniki: Vzpon indigo otrok.

Obsežna knjiga sledi oblikovanju preostalih osrednje sage (naslovnica: Mark Jordan, oblikovanje: Andrej Ivanuša), kajti prepoznavna grafična podoba je nujna za resnosno knjižno serijo.

Ljudje, ki sodelujejo

  • Bojan Ekselenski - avtor projekta
  • Mark Jordan - avtor naslovnic vseh do zdaj izdanih knjig osrednje sage (Votlina skrivnosti, Vzpon indigo otrok, Indigo novi svet, Vladavina indigo otrok)
  • Sabine Štrubej - letorica Vzpona Elejle in Padca svetih
  • Matej Krajnc - avtor spremne besede in glasbenega albuma Vladavina indigo otrok
  • Zoran Pevec - lektor Votline skrivnosti in Indigo novega sveta
  • Andrej Ivanuša - avtor grafične podobe knjig osrednje sage in založnik

Knjige po kronološkem vrstnem redu

Trilogija o Vesoljnem carstvu

Vzpon Elejle (2016)

Padec svetih (2016)

Evangelij iz Languedoca 1 (2021)

Evangelij iz Languedoca 2

Tetralogija osrednje sage

Vitezi in Čarovniki(0): Votlina skrivnosti (2012, ponatis 2017)

Vitezi in Čarovniki(1): Vzpon indigo otrok (2016)

Somrak Drugotnosti - Povesti iz sage Vitezi in Čarovniki (2017)

Vitezi in Čarovniki(2): Indigo novi svet (2011)

Vitezi in Čarovniki(3): Vladavina indigo otrok (2020)

Strah indigo otrok - Povesti iz sage Vitezi in Čarovniki (2021)

Vitezi in Čarovniki(4): Indigo nebesa (delovni naslov)

Legendarium

Knjiga vilinščine (2020)

Enciklopedija Drugotnosti

Kronologija Vitezov in Čarovnikov

Saga Vitezov in Čarovnikov obsega nekaj tisočletij zgodovine Elem Jereda (Drugotnosti) in (še) neodkrite zgodovine našega sveta. V knjige so spravljeni samo deli tega veličastnega dogajanja. Ker se pojavlja malce zmešnjave glede koronološkega vrstnega reda knjig, je prav, da je kar na začetku tabela vrstnega reda do zdaj izdanih in načrtovanih knjig.

Leto n. št. Naslov knjige Na kratko
400-350 p.n. št. Vzpon Elejle
1. del
Trilogije o Vesoljnem carstvu (2016)
Začetek Vesoljnega carstva, Meri, udejanjenje Eljele, postane basilea in ves vzhod se odcepi od Svetovnega cesarstva, ki mu vladata človeški cesar in vilinska kraljica.
300 p.n.št. Padec svetih
2. del
Trilogije o Vesoljnem carstvu (2016)
Vesoljno carstvo po bliskoviti vojni prihrumi pred mogočna obzidja super-prestolnice Wendenburg. Dvorni upravnik, majordom, izvede s prevaro dvorni udar. Mladi polvilinski dedič se mu v znameniti epopeji Begunstva izmuzne.
0-40 nš Evangelij iz Languedoca
3. del
Trilogije o Vesoljnem carstvu (v pripravi)
Vesoljno carstvo se znajde na koncu svojega obstoja. Vilinski plemič izračuna vse potrebno za odločilni poseg - udejanjenje Mešaraha, Pemej in s tem zlom basileja z Vesoljnim carstvom vred.
2045 Votlina skrivnosti
Uvod v Mešaraha
(ponatis 2017)
Angleški zvezdniški arheološki par v Kumranu naletita na hermetično zaprto votlino. Radovednost ju premaga in sprožita plaz, ki grozi s koncem sveta. Najdena sibeta, del orožja proti Elejli, izgineta ...
2065 Vitezi in Čarovniki 1: Vzpon indigo otrok (2016 - Dopolnjena in v vseh ozirih nadgrajena verzija Indigo otrok iz leta 2007). Nekega običajnega dne se v dijaka Borisa udejanji nenavadna prisotnost. začnejo se mu dogajati nenavadnosti in hitro je v primežu zmešnjav. V Drugotnosti Božansko carstvo zmelje kraljestvo Medalar ...
2065 Somrak Drugotnosti (2017) Roman, sestavljen iz dveh povezanih novel. V Zadnjem boju Zeolije spoznamo zaključek boja za Medalar, a v Duhovih Aldeverga sledimo druščini do Aldeverga, kjer so skriti tehagaci, del orožja proti mogočnemu basileju Božanskega carstva.
2068/69 Vitezi in Čarovniki 2: Indigo novi svet (2011) Tri leta po dogodkih iz Vzpona Indigo otrok se znova začnejo dogajati premiki Elejlinih sil. Boris se kot študent spopada s tegobami študentskega življenja, a na drugi znova poseže v Drugotnosti.
2070-71 Vitezi in Čarovniki 3: Vladavina indigo otrok (2020) Evropska zveza se znajde na robu politične in gospodarske krize, Boris se v Angliji poda na lov za sibetoma, spopade se z mrežo laži in prevar. V Drugotnosti se sooči z vilinskim Mealkudom, približujeta se poroka in konec sveta ...
2071-72 Strah indigo otrok Vmesni roman je zgodba o prevratu v tem in onem svetu. Vsi igrajo svoje igre in iščejo pot iz pasti, ki se vse tesneje zapira.
2089-2102 Vitezi in Čarovniki 4: Indigo nebesa Kako se razplete Vladavina indigo otrok? Zagotovo ni vse tako, kot je videti ...