Knjige sage

Obilje dobrot

Brskajte po strani, saj si lahko preberete ali naložite obilje dobrot. Tukaj lahko najdete množico dražilnikov, res ogromno dodatkov in tudi brezplačne knjige. Svet Vitezov in Čarovnikov trenutno obsega 2500 let. Potopite se v ta čudežni svet ...

Svete vilinske knjige - Uvod v Elem Jered

Elem Jered[3] je svet finih oblik. Mi, navadni ljudje sploh nismo sposobni zaznati finejših frekvenc bivanja. Mi smo polni sami sebe. Vse svoje moči usmerjamo v svoj otipljivi svet in hitimo z uničevanjem njegovega življenja.

Drugi svet, simfonija drugačne pesmi gibal gibanja, ognja, časa in prostora, je popolnoma drugačen. Tam domujejo naše sanje in, kot se je izkazalo, tudi naše najstrašnejše more. Najbližja pot do nebes ali pekla je iz Elem Jereda.

Sehir Etir

B: Jomiš tabapet

Preden je Bog, El Jemin[4] ustvaril vzroke vseh stvari, je bila popolna in neskončna Luč[5]. V nekem nedoumljivem, večnem trenutku se Luči porodi Prvobitna Volja, Keaba[6], ki koncentrira svetlobo v štiri sfere, imenovane Sfere Resničnosti. Takrat je El Jemin, slava nedoumljivosti njegovih poti, ustvaril ogenj.

»Naj ogenj prinaša toploto in luč v svet teme in hladu!«

Ognju je dal lastnosti vročine in suhosti, kajti ogenj suši in greje.

El Jemin je videl, da ogenj razsvetljuje in greje. Ustvaril je vodo.

»Naj voda prinese življenje tja, kjer je smrt. Naj hladi, kjer je toplote preveč.«

Vodi je dal lastnosti hladnosti in mokrote.

»Sedaj združimo vodo in ogenj,« in spoj ognja in vode ustvari zrak.

»Zrak je potreben, da lahko ustvarjena bitja dihajo.«

Zraku, ki je bil otrok vode in ognja, je dal lastnost vlažnosti in vročine. El Jemin je videl, da je dobro naredil.

To je bil čas, ko še ni bilo časa, ni bilo prostora in ni bilo nikogar, ki bi popisoval dogodke, ki se še niso dogajali.

El Jemin samoto v srcu občutili so in rekli so si:

»Naj se darovi zgostijo[7], iz enega mnogo ustvarivši.«

Izbruhnilo je iz enega mnogo, kjer tema je čepela, luč je zavladala, kjer nič ni bilo, to rodilo je sence. Sveti, naj bodo večno blagoslovljeni tam, kjer je vse, je ustvarila še drugega otroka vode in ognja - zemljo. Združevala je lastnosti hladnosti in suhosti. Ako stari so hoteli uzreti bivanje, je bila ustvarjena trdnina, ki bo oblikovala vse te stvari.

»Naj se odprejo duri luči[8], skozi katere bodo šle vode, ki so zgoraj[9]. Naj se odpro duri teme, kamor bodo odšle vode, ki so spodaj. Med vodami, ki so zgoraj in vodami, ki so spodaj bo večni portal Elemija[10]. Luč in tema naj se razlijeta[11]

Takrat se je ločil Elem Akal[12]. Svet luči in slave Najbližjega[13] je zacvetel. Nenadkriljiva Luč[14] je obsijala Sveti vrt Nandas Dar[15]. V njem se je iz svetega vrča izlila Voda Življenja[16], porodilo se je jezerce. V popolnem miru je odsevalo svete luči in še preden je bil mrak ustvarjen, je iz vode pognalo deset zlatih lotosovih cvetov.

»Naj se deset najvišjih razodene. Iz njih naj nastane vsega deset po deset.« Besede, tako svete, tako nežne, so obudile cvetove in iz njih se je dvignilo Deset najsvetejših, El Jeminu najljubših angelov[17]. Njihove duše plešejo ples, katerega opoj so Etirji[18].

H: Jomiš nešezea

El Jemin je vedel, da se mora Ustvarjeno razodevati in iščoč skrivna pota svete previdnosti, potrditi smisel svojega namena. Najprej je izrekel Devet magičnih besed, katere so prižgale Devet Svetih Luči, ki so ustvarile devet predmetov Mogote[19].

»Hedrah, beseda Prepoznavanja in modrosti.«

»Balaghia, beseda skrite Matere in njenega darovanja.«

»Galadar, beseda miline in čutenja neskončne ljubezni.«

»Setaus, beseda pravične čuječnosti in neprekinjenega toka pozornosti.«

»Laehela, beseda Prvega ravnotežja, vzdrževanja milosti in pravičnosti.«

»Malajeha, beseda čuječnega doživetja, čutenja večnosti in neskončnosti.«

»Haladir, beseda prepoznavanja zrnc prahu in oblikovanja stvari.«

»Jerecah, beseda toka reke, ki vse povezuje in vse pomni.«

Mešereac, beseda trdnosti, služenja smislu bivanja.

Vendar je El Jemin vedel, da so te vzvišene besede, ta Imena Talismanov del sveta, ki ni popoln[20]. Iz Devetih Talismanov Luči se je utrnilo Devet Temnih Talismanov, katerih imen tukaj ne smemo izgovarjati. Tako so ta imena Teme[21] prekleta, da naj ostanejo v Temi neznanja. El Jemin je vedel, kajti pravijo, da je v dušo neznanega modreca postavil besede:

»Vsaka Luč rodi Senco, kajti Luč spozna svojo veličino, ko prepozna svojo Senco.«

Takrat je Najsvetejši v Lučeh izrekel vse Svete besede[22] in iz vsake besede je bila ustvarjena[23] stvar. Angeli so zapeli hvalnice Veličini.

In glej, o nesmrtni na veke vekov, vse kar je bilo v bivanju, ni imelo še žive duše. Odločili so se, da ustvarijo žive duše, ki trajajo tam, kjer ni časa.

Vdihnili so globoko in izdihnili[24]. Duše so kot zrak nebeški, nevidne, a močne. Takrat so Ustvarili vsa bitja Luči, katerih namen je iskanje potrjevanja smisla.

»Vilinci naj bodo najmodrejša in vsled tega nesmrtna bitja, da modrost ne umre.«

»Edamiti naj bodo bitja skritega sijaja, nedoumljiva v iskanju življenja. Umirali bodo in njihove duše se bodo vračale v pristane.«

»Škratje naj ljubijo kamnine in trdnine sveta. Moč in silina naj bo njihova vrlina.«

»Ljudje, krhki v svoji duši naj živijo v obeh svetovih, kajti njihovo življenje je dvojno in kratko. Človeku naj bo dana izbire, a nagrada naj bo tudi kazen.«

In tako je bilo ustvarjeno četvero bitij.

El Jemin je videl, kaj je Ustvaril in vse to je zadovoljilo njegovo Luč.

V: Saehir et Moloh

Vse je bilo tako popolno. Naj se zdaj zgostijo zemlje in neskončni prah, kajti vdihnil jim bom Upodobljen duh. Vsakdo naj dobi po svoji vrsti od luči in od teme.

Vilinci so postali Čuvarji vseh Modrosti. Njim so bile dane največje tri veličine, Talismani najvišjega Reda. Govoril je El Jemin skozi angelski glas Vilinskemu kralju Salajehu:

»O modri kralj, tvoj rod in tvoja nesmrtna kri prejmejo Stare Ede, da jim darujete modrosti vzvišene. Svojo kri moraš podeliti s kralji ljudi, z njimi si delite željo po modrosti. Čuj glas, ko te bo opomnil, da svojo prvorojeno hčer postaviš za Kraljico ljudem. Kralju ljudi bo rodila sina in tako naj se rod v krvi veže na veke vekov.«

El Jemin je ustvaril umiranje in svet, ki je padel v globočine. Tam, kjer ni Luči, je devet zatabov izžarevalo razkroj, umiranje, pozabljivost, sovraštvo, strast, nepozornost, strah, želja in pohlep. Devet jih je bilo, kajti kot je devet Luči, je tudi toliko senc. Beseda Elem Moloh je bila beseda Devetih temnih demonov, kateri so bili skriti v devetih dvoranah nesmiselnosti. A vedite, tema mora bivati, da se luč prepozna.

Takrat El Jemin, videvši svoje delo, kako se je obleklo v svetlobe in sence, pokliče prvega Kralja ljudi:

»Ljudje ste bitja, ki imate vse radosti, v sebi imate dva, ki bosta eno in ste umrljivi, da utemeljite smisel svoje luči. Za družico ti bom dal vilinsko princeso, da bodeta spočela kraljevi rod. Vendar vedi, vilinska princesa bo na dan spočetja novega kralja postala umrljiva in umrla bosta skupaj. Večnost modrosti se slavi samo tako, da se daruje večnost.«

Prvi Kralj je stopil na zemljo. Svet je bil že imenovan in premerjen.

»Tri Talismane Luči, ki prekrivajo umrljivo zemljo, so izvor Čarovnije Umrljivih. Štirje Redi Čarovniške veščine so razdeljeni, kot so razdeljene prve stvari,« reče El Jemin, ko je svet bil še mlad.

Z: Tevokut haraš

Čarovnija ognja plamtečega, tako vročega, tako neotipljivega se imenuje Red Eisha. Čarovniki tega Reda naj nosijo rdeča ogrinjala in njih znamenje naj bo Sveti lev.

Čarovnija zraka viharnega, ki ga dihajo vse žive duše, mokrega, a vročega, imenuje se Red Nemaši. Čarovniki tega Reda naj nosijo ogrinjala sinje modrine in njih znamenje naj bo sveta ptica sokol.

Čarovnija vode, ki vse očisti, katera hladi žejne duše, imenuje naj se Red Melima. Čarovniki tega Reda naj nosijo ogrinjala svete rože Alaneje in njih znamenje je riba.

Čarovnija zemlje, ki je trden temelj vsem stvarem, imenuje se Red Aeteda. Čarovniki tega reda naj nosijo ogrinjala zelenila pomladi in njih znamenje naj bo sveti bik Templja Episa.

Vse čarovnije so zapisane in razodete. Orožja čarovnikova naj bodejo palica po redu, meč za ločevanje stvari, čaša za zajemanje in sveti Talisman za čarovnikove moči prepoznavanja.

To so čarovnije, dane ljudem, urejene po svoji postavi.

Vilinci, najmodrejša bitja, nesmrtna bitja imajo svojo čarovnijo, dana od nesmrtne duše. Njih trije Redovi so Eneba, Jadali in Tiršimia. Vsaka od teh šol nosi del moči Talismanov Luči. Orodja te čarovnije so tako mogočna, da jim ne more vladati nobeno smrtno bitje. Niti moč Devetih Talismanov Luči ne more oživeti te čarovnije. Padli bodo želeli, a bodo trpeli.

El Jemin, slava nebeška so vedeli, da vedno večje število bitij naredi veselje v srcu, a prinaša več skrbi. Otroci so dar, ne breme, čeprav so naporni dar. Nebeški, ki so mu Etirji peli, je storil ta dobra dela in Svete Vrtove povzdignil iznad vsega, da tisto, kar je spodaj, ni videlo tistega, kar je zgoraj in da vode ki so zgoraj, niso tekle tja, kjer so vode spodaj. Ukazal je Etirjem, naj z ognjenimi meči povzdignejo tisto, kar je združilo smisel z razodevanjem. Nebeška lestev je večna, a nevidna.

Obstajala je Temna čarovnija, skrita izven vseh misli bitij. Temna čarovnija je bila zavita v lepe besede, čudovite sladostrastne želje in poljube sladkobe. Ustvarjene so bile v temnih kotičkih, da odberejo rod. Gospodična, ki je zgoraj, je poslala tri duše najčistejše, da si nadenejo obleko iz mesa, krvi in drobtinic časa. Njih poslanstvo je čuvati konce časa in združiti dovršitve vsega, kar ima smisel.

A čujte o koncu časov. Pred prestolom Svetih naj vsaka duša svojo težo postavi. Najčistejši bo zbral vojske svetnikov, da bodo en čas prenesle v drug čas. Samo on, ki je smisel, ta bo združil vse in povrnil pravičnike neskončnosti. Takrat bodo pozabljeni izginili, a smeli povzdignjeni. Vsa čarovnija bo zapisana v drugih knjigah in uporabljene bodo druge črke in besede.

O svetovih (odlomki iz Sehir el Hadad, prevod iz obredne vilinščine)

Sehir El Hadad, je knjiga, ki priča o začetkih Elem Jereda, vendar precej drugače od Matag en'Edan, čeprav sta obe del Sehir Etirja.

Najbrž je bila v obliki, kakršno poznamo, napisana sorazmerno pozno, vendar se navezuje na izredno stare pisane vire. Mnogi avtorji menijo, da je v Sehir Etir vstavljena bolj na silo. Po nekaterih študijah naj bi celo s Sehir Bar Jemin tvorila nekakšno celoto. A to so ugibanja.

Omejitev prostora nam onemogoča, da na tem mestu preidemo v preveliko širino. Sehir el Hadad je v celoti pisana v Vilinščini, vendar ne izvorni, visoki[25], temveč na več mestih vsebuje odlomke z značilno transkripcijo obredne[26] verzije, ki so jo govorili in pisali Severni Vilini pred okoli 2000 leti. To pa je bil čas, ko so Vilini izstopili iz zgodovine. V Sehir El Hadad so samo nakazani štirje svetovi, vendar niso nikjer natančno opredeljeni. V Sehir Bar Jemin pa je stvar malce jasnejša. Jasno je zapisano, da obstaja svet Luči, kjer bivajo Etirji in od koder se razodevajo vse obstoječe stvari. Navedeno je, da obstaja svet Teme, Megšelem, kamor se zlivajo temne stvari (karkoli že to pomeni). Svet Luči in svet Teme se nikjer ne stikata, med njima ni nobene vezi. Obstajata pa svetova, ki se prekrivata. Oba sta poseljena, v obeh tečejo čas, obstaja prostor, pretaka se energija in stvari se gibajo po svojih poteh. Vse to pa se dogaja v popolnoma drugačni gostoti. Starejša Eda je redkejši svet, a Mlajša Eda je gostejši svet, vsled tega naseljen z manj bitji in razen najnižje čarovnije v njem ni čaranja. Na oba svetova sijeta Luči in Tema. Bitja se gibajo po svojih tirnicah ter vsrkavajo Luč in Temo. Izmenjava Teme in Luči ustvarja glasbo, ki prinaša ples sprememb.

Bivanje je vedno zmes svetlobe in teme. Starejša Eda je močneje podvržena vplivom, a na Mlajši Edi so vplivi globlji in dolgotrajnejši. Tema Starejše Ede vpliva na temo Mlajše Ede in Luč Starejše Ede vpliva na Luč Mlajše Ede. Seveda pa je učinek lahko tudi povraten.

Poseg božje Previdnosti ob koncu Časov[27]

Devet Talismanov Luči se ob koncu časov razodene skozi Utelešenje Devetih v Enem[28]. Takrat še posebno močna Luč obsije duše pravičnikov in jih združi. Ob teh svetih časih, ko se razodene najsilnejša božja Ljubezen, se odberejo pravični in nepravični. Božja previdnost ve, da je zlo neomejeno in ima strahovito željo po moči. Pravzaprav je seme Zla vsajeno v Luč, kajti samo v temi Luč sveti. Ob Koncu Edini, njegova najvišja Svetost združijo vse čarovnije in vse vrline. Stoji na čelu vojske pravičnih, da ubranijo pred Pogubo smisel obstajanja. Edini na čelu vojske pogubi Temno Luč Prehajanja[29]. Po porazu Teme se začne nov čas, ko nova bitja prevzamejo odgovornost za upravičenost do bivanja[30].

Tema, temna volja ni sila izven božjega razodevanja. Zlo, razkrajanje, umiranje in tudi strast, jeza, strah, častihlepje, aroganca, samovolja in napuh so lastnosti, ki so del tega sveta, torej so del božje čarovnije. Bog je uporabil temne sile, da svetova v očiščenju najdeta ravnotežje.

Vsako bitje je zmes sil luči in sil teme. Sovraštvo stoji nasproti ljubezni. Strah se ogleduje v zrcalu poguma. Jemanje je na drugi strani darovanja. Kot ima palica dva konca, ima El Jemin dva smisla bivanja. Neskončna luč se razodene v neskončno majhni točki in napolni neskončno praznino. El Jemin et nunim lepleš nunim.[31]

Vsekakor je ključno vprašanje:

»Je dvoboj sil vesolja v službi gradnje nove ureditve ali ohranjanju starega?«

Prehodi med Edama

El Jemin je v svoji neskončni previdnosti ustvaril in upodobil Portale. Prehode lahko odprejo Sveti Vitezi Reda Varuhov, ki se utelesijo zgolj v Mlajši Edi. Varuhov je toliko, kot je Talismanov Luči, njih je število devet. Sedem je Čuvajev, a dva sta skrivnostna nunim hasadin rešgematoka[32]. Prehod Vitez odpre samo na Svetih krajih, kjer je še posebno veliko milosti.

Matag en'Edan (Začetek sveta)

1Negi at tasac tajepek jasog enir mapajej at en'jesodeg šecep iket feol en'moloh šekeam en'tec at saehir.

Preden je obstajalo včeraj, jutri ali danes je neskončno praznino zapolnjevala neprekinjena tema brez sijaja in luči.

2Le'Jesodeg tivot at en'lek laegegua en'sahapae temet.

V neskončnem trenutku je vse zaplesalo sredi ničesar.

3En'Nunim temet at hajakit teh jetpejas vet tokot en' jasodeg moloh vet en' sahapae leiki at tacapagea tesagas be'selidih.

Vseprisotna skrita praznina je razodela cvet nečesa in ločila se je neskončna praznina od neobstoječe teme in sredi ničesar je zasijala luč med oboki.

4Masjoupaego be'selidih kešger at tesegas vet en'moloh at en'šalog šamej.

Rojena med oboki zaplula je luč in tema je postala prva senca.

5Vet'Toa! Tet'Toa! En'Šalog šamej šekek vet akalith luo en'jesodeg kadešah jeneh at en'genuih mešuvat vet il'jascah at en'saehir vet en'moloh.

In tedaj! Samo takrat! Prva senca se razdeli in zgoraj so neskončna nebesa, spodaj je smrtna puščava in na sredini je somrak luči in teme.

6Sar en'tazijeam pemelij at Elah vet jec aesah eoc'jesodem en'moloh selidih tokašec at en'leapal teh šakom vet jesodeg vet talpet at en'temejec šezakah en'jogear tracic vet en'sajej.

Iz rajskih vod vstal je bog in kar vidi, to obstoji, temi svodov dal je zvezdni cvet, končen in neskončen in postavil je vsakemu svoje sonce luči in topline.

7Elah save earc vet en'Elahala aesah en'akalith vet jeneh mejamei vet gemei mei.

Bog vzame zemljo in živi bog uzre zgornje in spodnje vode in zapluje po morjih.

8Elahala kagol sar mei lalec en'beric ogamaez themej en'elahak ligazmei vet sar en'aethet sar'kutoc en'atun vet ver'leatigih ugazetami en'tavig eajiš lek'sur'šabad.

Živi bog stopi iz vod, da Lotus požene, koder stopi božja noga in narejene so vse rastline svetov in Bog odtrga mandelj in iz njega izleti metulj in s krili strese prah semena vsega iz mesa.

9Tesea šalog'masjoupaego at Heašalet sar'eajiš'šabad vet sur'tavig leapal šejil be'jegonu tapekh at od'bejasodu vet od'lek jehid en'taetit sar'šabad.

Prvi rojen je vilin iz semena mesa in iz prahu zvezd, saj nesmrten duh v nemrtvem telesu je za večnost in za vse mora darovati vse.

10Elahala tokot lek'tasak vet en'tišapaš sepeas be'Megšelem earihi'šazok en'šelih themak skapaev Elejla vet itir'Elahala at ikatod.

Živi bog razdeli vse enotno in lupine padejo v Megšelem, kjer skozi dva stebra prehaja temni bog in od živega boga je odposlan.

Matag en'Edan je je v celoti zapisan v visoki vilinščini, brez dodatkov obredne vilinščine ali Pogovorščine. O poreklu tega besedila strokovnjaki še nimajo enotnega mnenja. Raziskave še niso obrodile sadov in tudi odprava med ostanke Arimoje leta 2117 še ni odkrila konkretnih dokazov o poreklu. Z nekaterimi slogovnimi in vsebinskimi elementi ima veliko skupnega z osrednjim delom Sehir Bar Jemina, vendar je preostanek besedila zagotovo še starejšega izvora.

Tukaj objavljen odlomek je prepis  in prevod 1. poglavja. Izgovorjava je rekonstrukcija visoke vilinščine, kajti v ruševinah rešmeagovega stolpa v Saranomvergu so našli zapis izgovarjave visoke vilinščine, kar predstavlja enega največjih odkritij na območju Mealkuda.


[1] Elejla – vilinska beseda, ki izhaja iz korenov El (transkripcija AL)– simbol božanskega razodevanja, darovanja, dajanje od sebe. Koren La (transkripcija LA) je nasprotovanje konceptu neprekinjenega razodevanja, darovanja. To je koncept jemanja, usmerjenosti vase. Kljub vsemu pa je Elejla nujnost v ravnotežju sveta, kar izkazuje osrednji I v imenu, ki je simbol kreativnega darovanja. Ravno občutljivo ravnotežje med dajanjem in sprejemanjem drži vsa vesolja v svojem čas – prostoru.

[2] Magšelem – vilinska beseda, ki označuje večno sfero Upodobitve. Beseda Mag je koren besede maguh – oblikovati, upodobiti. Š je črka pozdrava, torej pričakovanja. V vilinski mistiki je tej črki pripisana slika odpiranja neba, torej stanja, ko se razodetje udejanji. Elem je beseda za svet, pravzaprav raven bivanja.

[3] V tej knjigi bom uporabil, kjer je seveda smiselno, poslovenjene besede. Originalni dokumenti so pisani v Starovilinščini, Edamščini in Pogovorščini. Besedilo je prevod iz Sehir Etir, razen če ni drugače navedeno.

[4] El Amin, El Jemin, El Elo in druge besede so ime prvobitnega kozmičnega prapočela. Uporabljam izraz, kakršnega sem zasledil v vilinski knjigi Sehir Bar Jemin, katera je bila že večkrat prenesena v naš svet v različnih oblikah.

[5] Saehir – Luč po Starovilinščini, Saeh v Pogovorščini, kjer pa ima še obliko Lae. Najbrž slednja beseda pomeni fizično svetlobo, a Saeh bolj mistično prispodobo.

[6] Keaba, izraz je izpeljan iz korena Kea, ki pomeni Izvorna namera. Eba pomeni Oče, vendar ne v biološkem smislu, temveč kot simbol aktivne moči zaplojevanja stvari.

[7] Kalokh ne pomeni dobesednega zgoščevanja, kakršnega poznamo, temveč gre za mistični proces »zgostitve« potencialnih (neobstoječih) idej v seme vseh idej, ki bodo obstajale.

[8] Uporabljena je beseda Sae'Nenba – duri luči. Ponovno gre za mistični, čisto metafizični način izražanja neznanega vilinskega pisca, ki se je naslanjal tudi na kasnejše vire, pisane v Pogovorščini. Beseda Nenba izhaja iz korena Nen, ki pomeni »biti odprt za svete vplive«.

[9] Ponovno zanimiva besedna igra. Uporabljena je beseda Akalith, ki pomeni »združene ideje o bivanju«. Beseda je vilinska in je tudi v vilinskih virih redko uporabljena in izhaja iz korena Ak, ki je izvorni simbol »bližnje tvari« Najvišji svet El Jeminovega svetlečega bivanja (El Jemin Jaceila En'Saehir) se imenuje Elem Akal.

[10] Najbrž je mišljen sistem portalov med našim svetom in Elom Jeredom.

[11] Hal je koren več besed, ki so povezane s pretakanjem.

[12] Elem Akal je redko uporabljena besedna zveza. Modri čarovniki jo ne izgovarjajo preprosto. Ena od velikih skrivnosti najvišje čarovnije je pravilno uporabiti besedo Elem Akal.

[13] Akanabh je še ena od besed, ki izhaja iz korena Ak.

[14] Tonor Lae je izredno originalna besedna zveza, saj izhaja iz Pozne Pogovorščine, kakršno so govorili v času dogodkov, opisani v knjigi Vitezi & Čarovniki. Najbrž gre za dopolnila iz kasnejših virov.

[15] Nandas Dar je ponovno beseda Pozne Pogovorščine in pomeni nekakšen Vrt Veličine.

[16] Kaeb Baroh – Kaeb je beseda, nastala iz že omenjenega korena Kae, vendar je v obliki standardne Pogovorščine. Baroh je redko uporabljena beseda za vodo, pravzaprav za mistično interpretacijo vode.

[17] Saelijeh – Bitje luči, čisto vilinska beseda, katero je težko prevesti. Naša beseda Angeli je še pomensko najbližje, čeprav to ni to.

[18] Etir – iz vilinske besede Eatik, ki pomeni »srčiko mogote«, če rečemo temu esenca angelov, se ne zmotimo preveč. Te besede je težko prevajati.

[19] Gilagh – Mogota, pravzaprav odraz božje veličine. Ta beseda se uporablja samo takrat, ko se govori o svetih Talismanih Luči.

[20] Elem Ede je skupno ime za oba svetova bivanja. Našemu svetu pravijo Mlade Ede, a Elem Jeredu Starejše Ede. To izhaja iz dejstva, da je samo na Elem Jeredu možno rojstvo Vilinov, edinih nesmrtnih bitij. Nandus – prihod, od korena Nan - potovanje

[21] Molokh je pogosto uporabljena beseda za mistično temo, kot tudi za običajno pojmovanje odsotnosti svetlobe

[22] Hadeš 'Legia je uporabljena beseda, ki je tako starodavna, da se je izgubila njena korenska oblika. Mnogi avtorji mislijo, da je beseda Legia koren besede Leg, ki pomeni »Stvar zraven stvari«.

[23] Bodite pozorni na besedo Ustvarjena. V originalu je uporabljena beseda Barakh. Ki pomeni mistično ustvarjenje.

[24] Precej kontroverzni stavek, najbrž aludira na neotipljivost ustvarjenja.

[25] Prvotna vilinščina je sestavljena iz telepatskih korenov, katerim so dodani samoglasniki. Ta arhaičen jezik je verjetno izvor vseh jezikov obeh svetov

[26] Obredna Vilinščina se je začela razvijati nekako pred najmanj 5000 leti. Viri o začetkih razvoja niso usklajeni, zato lahko samo ugibamo.

[27] Ta del je prevod poglavja iz Sehir Bar Jemina. Mojstri pisarji še danes niso popolnoma razvozlali originalno besedilo. Na tem mestu podajam približno smiselni prevod.

[28] Mešarah – Izhaja iz vilinskega korena Mešah, ki pomeni »sestavljen in poslan«. V manj znanem delu Sehir Salajeh je omenjeno, da Edini pride in pljuskne (vil. - ferwa) čez Ede in jih očisti prahu časa, ki odhaja.

[29] Moloh Salijeh – zanimiva besedna zveza. V jeziku Temnih orkov pomeni tudi Temni sprehajalec, a v jeziku Edamitov »Temni nesrečnik«. O tem skrivnostnem bitju viri molčijo ali pa ga samo mimogrede, na videz nepomembno omenijo.

[30] Ta del je precej nejasno zapisan

[31] Nunim pomeni vseprisotno skrito, vseprisotno vsebovano, a lepleš pomeni držati, vsebovati. To pomeni, da je Bog vse v vsem, nekakšno prežemanje obstoječe realnosti.

[32] Skriti pravični duh modrosti je oznaka za ti dve skrivni bitji. Nista opisana v nobenem drugem delu in tudi noben vir ne priča o njunem pojavu v enem ali drugem svetu.

| Na vrh | | Začetna dodatki |